Czy miękkie jedzenie wpływa na kształt czaszki? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć Anna Walczak, doktorantka z Wydziału Biologii UAM. Badanie uzyskało finansowanie w konkursie PRELUDIUM Narodowego Centrum Nauki.

Jak przebiega badanie?

– Analizuję konsekwencje zmian, które zaszły w ludzkim narządzie żucia na przestrzeni ostatnich kilkuset lat, będące wynikiem zmiany diety – tłumaczy. I dodaje – z twardych, poddanych minimalnej obróbce pokarmów na miękkie i wysoko przetworzone.

– Zjawisko to wiąże się ze wzrostem problemów ortodontycznych (wady zgryzu czy opóźnienie wyrzynania się „zębów mądrości”). Siły biomechaniczne wytwarzane podczas żucia wpływają na całą czaszkę, nie tylko zęby.

Dwie populacje badane dzięki skanerowi 3D

W ramach projektu doktorantka analizuje modele czaszek z dwóch populacji historycznych – średniowiecznej i nowożytnej, uzyskane za pomocą skanera 3D, a także obrazy czaszek osób współcześnie żyjących, pozyskane za pomocą tomografii komputerowej.

– Wykorzystam morfometrię geometryczną – metodę polegającą na nałożeniu gęstej siatki punktów na badane obiekty w przestrzeni trójwymiarowej. Choć geneza tych procesów wciąż pozostaje niejasna, mam nadzieję, że moje badania przyczynią się do ich wyjaśnienia – podsumowuje.